ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΥΩΠΙΑ 

1.Πως βλέπει ένας μύωπας;

Ένας μύωπας έχει καλή κοντινή όραση ενώ δεν έχει καλή μακρινή οραση. Αυτο οφείλεται στο ότι το οπτικό σύστημα του ματιού του έχει συνολική διοπτρική δύναμη μεγαλύτερη από την φυσιολογική. Για να διορθώσουμε την κατάσταση δίνουμε φακούς με αρνητική δύναμη ώστε να εξασθενίσουμε το οπτικό σύστημα του ματιού και να δώσουμε ευκρινή όραση στον μύωπα.


2.Πότε λέμε ότι έχω υψηλή μυωπία;
Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις έχουν μέσο όρο κοντά στους 2.50 βαθμούς. Αυτή η δύναμη δεν θεωρείται υψηλή. Ένας μύωπας που δεν μπορεί να διασχίσει ένα δρόμο χωρίς τα γυαλιά του έχει υψηλή μυωπία δηλ. πάνω από 6.00 βαθμούς. Για να μην στεναχωριέστε έχουμε παραδώσει γυαλιά με δύναμη 24.00 βαθμών μυωπίας.


3.Τα γυαλιά μου είναι άσχημα τι να κάνω;
Σήμερα τα γυαλιά έχουν γίνει μόδα. Οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές παρουσιάζουν συλλογή γυαλιών ηλίου αλλά και οράσεως. Στο καταστημά μας υπάρχουν σχεδόν όλες οι  συλλογές στη διάθεσή σας έτσι ώστε να φοράτε γυαλιά που σας δίνουν στυλ τονίζοντας το βλεμμα σας.


4.Ακουσα ότι υπάρχουν χοντρά και λεπτά κρύσταλλα ποια είναι καλύτερα;
Ναι υπάρχει ποικιλία φακών, ανάλογα με την κάθε περίπτωση προτείνουμε τα κατάλληλα . Δηλαδή σε μια υψηλή μυωπία πχ 7.00 βαθμών, το λεπτό κρύσταλλο θα δώσει καλύτερη όραση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αν όμως διαλέξουμε ένα λεπτό κρύσταλλο στην δύναμη των 2.00 βαθμών τότε θα έχουμε μια πολύ λεπτή και εύθραυστη εφαρμογή. Η δουλεία του οπτικού είναι να προτείνει την καλύτερη λύση για την κάθε περίπτωση. Στο καταστημά μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία επιλογών σε κατηγορίες φακών ενώ με την εμπειρία και καθοδηγησή μας θα καταλήξετε σίγουρα  στην καλύτερρη δυνατή λύση.


5.Μεχρι ποια ηλικία ανεβαίνει η μυωπία;
Συνήθως η μυωπία εμφανίζεται στο δημοτικό και αυξάνει μέχρι τα 18 για τα αγόρια και μέχρι τα 20 για τα κορίτσια. Υπάρχουν περιπτώσεις που η μυωπία εμφανίστηκε στα 25 και αυξανόταν διαρκώς. Αυτό που είναι λάθος είναι ότι μερικοί μύωπες πιστεύουν ότι αν θα φορούσαν τα γυαλιά τους η μυωπία τους θα ανέβει γρηγορότερα.
Η μυωπία θα ανέβει οπωσδήποτε με το ίδιο ρυθμό, απλά ταλαιπωρούνται στερώντας από τον εαυτό τους ευκρινείς παραστάσεις. Το αν θα φοράνε η όχι τα γυαλιά είναι σημαντικό για την πρεσβυωπία όπου τότε επηρεάζεται ο ρυθμός αύξησης

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ 

 

1.Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία είναι μια μορφή υπερμετρωπίας, δηλαδή καλή μακρινή αλλά όχι καλή κοντινή όραση. Στις γυναίκες εμφανίζεται πιο νωρίς, γύρω στα σαράντα κατά μέσο όρο, ενώ στους άντρες τρία χρόνια μετά πάλι κατά μέσο όρο. Όσο θα περνούν τα χρόνια η πρεσβυωπία θα αυξάνει διαρκώς μέχρι την ηλικία των πενηνταπέντε χρόνων οπότε και σταθεροποιείται. τότε αρχίζει η πρεσβυωπία να έχει ανάγκη βοήθειας και στην μακρινή όραση.


2.Δεν θέλω να φορέσω γυαλιά ,τι να κάνω;
Κάθε νέος πρεσβύωπας αισθάνεται έτσι, δεν είναι όμως τόσο τρομερό. Σύντομα θα δείτε τους συνομήλικους σας να προσπαθούν να διαβάσουν, να εκνευρίζονται και να σας ζητάνε για λίγο τα γυαλιά σας, και τελικά θα το συνηθίσετε. Θυμηθείτε την πρώτη άσπρη τρίχα που βρήκατε στα μαλλιά σας.. … Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά κάποιου αλλού γιατί τα δικά σας μάτια δεν είναι ίδια με των άλλων.


3.Πηρα κάτι γυαλιά από ένα μικροπωλητή και βλέπω καλά υπάρχει πρόβλημα;
ΝΑΙ υπάρχει. Τα γυαλιά αυτά δεν έχουν περάσει από κανένα ποιοτικό έλεγχο είναι αμφιβόλου ποιότητας .Επιπλέον δεν έχουν κατασκευαστεί βάση των δικών σας δεδομένων καθώς ούτε τα κέντρα των φακών είναι σωστά τοποθετημένα ούτε και οι βαθμοί τους είναι σίγουρο ότι αντιστοπιχούν στους δικούς σας. Η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αύξηση της πρεσβυωπίας ,οπτική κόπωση, πονοκεφάλους , μέχρι και διπλωπία! Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρετε την όραση σας. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΔΕΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΕ ΕΛΤΑ κλπ παρέχουν δωρεάν εξέταση από οφθαλμίατρο (πολύ καλύτερο από τον μικροπωλητή).  Και όχι μόνο αυτό αλλά παρέχουν και κάθε 4 χρόνια για αγορά σκελετού και κρυστάλλων 100ευρώ ανά άτομο.


4.Τι είναι τα πολυεστιακά γυαλιά, γιατί είναι ακριβά;
Ένας πρεσβύωπας που χρειάζεται γυαλιά για κοντά και για μακριά μπορεί να έχει ευκρινή όραση κοντά (35εκατ.) και μακριά (6 μέτρα).Οι ενδιάμεσες αποστάσεις είναι ασαφείς. Τα πολυεστιακά γυαλιά δίνουν ευκρινή όραση και σε αυτές τις αποστάσεις γιατί έχουν πολλές εστίες. Η προσαρμογή μπορεί να κρατήσει και πέντε εβδομάδες. Μετα όμως η όραση θα είναι ευκρινής παντού ,δεν θα ξεχνάτε τα γυαλιά σας αφού δεν θα τα βγάζετε καθόλου. Το κόστος δεν είναι τρομερό αν σκεφτείτε ότι αγοράζετε μόνο ένα σκελετό αντί για δυο που χρειαζόσασταν πριν συν την βοήθεια που δίνει η ασφάλεια σας.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ 

 

1.Πως βλέπει ένας υπερμέτρωπας ;
'Ενας υπερμέτρωπας βλέπει καλύτερα μακριά από ότι κοντά. Σε αυτή την περίπτωση επειδή το νεανικό μάτι έχει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα δεν χρειάζεται χωριστό ζευγάρι γυαλιών για κοντά η και μακριά..


2.Μεχρι πότε μεγαλώνει η υπερμετρωπία;
Η υπερμετρωπία εμφανίζεται στη παιδική ηλικία και συνεχίζει στη εφηβεία. Συνήθως συνοδεύει στραβισμούς και μετά την αποκατάσταση του στραβισμού ο υπερμέτρωπας εγκαταλείπει τα γυαλιά του.


3.Τι διαφέρει η υπερμετρωπία από την πρεσβυωπία;
Πράγματι τα συμπτώματα είναι τα ίδια ,ευκρινής μακρινή και μη ευκρινής κοντινή. Η διαφορά είναι ότι μετά την ηλικία των 43 ετών περίπου, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει κοντά ευκρινώς γιατί έχει σκληρύνει ο κρυσταλοειδής φακός, ενώ στην κάτω των 43 ετών περίπτωση, το μέγεθος ή δύναμη του ματιού δεν είναι η σωστή.


4.Τα γυαλιά που φοράω μεγαλώνουν τα μάτια μου υπάρχει λύση;
Βεβαίως υπάρχουν λύσεις. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση (ηλικία, συνταγή, σχήμα προσώπου) έχουμε να προτείνουμε μερικές λύσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα με μικρότερη μεγέθυνση με λεπτότερο, ελαφρύτερο φακό και αντιανακλαστικές επιστρώσεις.


5.Αν φοράω τα γυαλιά μου λιγότερο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η υπερμετρωπία μου;
Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά. Η εξέλιξη της υπερμετρωπίας είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο χρήσης των γυαλιών. Το μόνο που στερείστε είναι η καλή όραση. Δεν συμβαίνει το ίδιο στην πρεσβυωπία ,εκεί έχει σημασία ο τρόπος χρήσης των γυαλιών για την καλή εξέλιξη.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ 

 

1.Ειναι συνηθισμένη πάθηση ο αστιγματισμός;
Ο αστιγματισμός είναι μάλλον ο κανόνας και λιγότερο η εξαίρεση. Δηλαδή το 85-90% του κόσμου έχει αστιγματισμό. Τις περισσότερες φορές είναι τόσο λίγος που η διαφορά στην όραση είναι μικρή.


2.Μπορει να φταίει ο αστιγματισμός για τον πονοκέφαλο;
Ναι είναι δυνατόν. Ο αστιγματισμός αναγκάζει το μάτι να προσπαθεί να εστιάσει αλλά να μην τα καταφέρνει. Αυτή η προσπάθεια φέρνει τον πονοκέφαλο. Με το κατάλληλο φάρμακο (ένα ζευγάρι αστιγματικά γυαλιά) φεύγει ο πονοκέφαλος και ταυτόχρονα βελτιώνεται η όραση.


3.Πως βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό;
Στον αστιγματισμό δεν βλέπουμε στίγματα όπως πιστεύουν μερικοί. Η όραση δεν είναι ομοιόμορφα ευκρινής. Πχ βλέποντας ένα ρολόι τοίχου βλέπουμε καθαρά τον άξονα 9-3 και όχι τόσο καλά τον άξονα 12-6. Αν γείρουμε το κεφάλι μας στον ώμο κατά 90 μοίρες θα αντιστραφούν οι όροι. Δηλαδή καθαρή όραση στον 12-6 και όχι τόσο καλή στον 9-3. Με το σωστό ζευγάρι γυαλιά διορθώνουμε στον άξονα που δεν έχουμε καλή όραση και τελικά η όραση γίνεται ομοιόμορφη.


4.Ο αστιγματισμός διορθώνεται με φακούς επαφής;
Παλαιότερα το βασικό προνόμιο των ημίσκληρων φακών επαφής ήταν η δυνατότητα διόρθωσης των υψηλών αστιγματισμών. Σήμερα υπάρχουν μαλακοί φακοί που διορθώνουν αστιγματισμούς έως 8.00 βαθμούς διατηρώντας τα πλεονεκτήματα των μαλακών(άνεση, σταθερή όραση κλπ) και σε προσιτή τιμή.


5.Μπορω να έχω τον αστιγματισμό στα γυαλιά ηλίου μου;
Ναι είναι μια θαυμάσια λύση γιατί δε φαίνεται καθόλου ότι φοράτε γυαλιά με βαθμό ενώ η όραση σας είναι καθαρή. κάτι που είναι απαραίτητο στην οδήγηση ειδικά το καλοκαίρι.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

 

 

1.Μπορω να φορέσω μαλακούς φακούς επαφής εάν έχω αστιγματισμό;
Ναι υπάρχει ένας ειδικός τύπος μαλακών φακών επαφής ο οποίος μπορεί να διορθώσει τον αστιγματισμό. Επειδή είναι καινούριο προϊόν είναι ακόμα πιο ακριβός από τους συνηθισμένους φακούς επαφής και δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Μερικές κατασκευάστριες εταιρίες παρουσίασαν μηνιαίους φακούς για τον αστιγματισμό με χαμηλό κόστος για αστιγματισμούς μέχρι 2.00 βαθμούς


2.Διαφερει η συνταγή των γυαλιών από αυτή για τους φακούς επαφής;
Ναι υπάρχει διάφορα λόγω της απόστασης που έχουν τα γυαλιά από τα μάτια. Η όποια διάφορα λαμβάνεται υπ' όψιν όταν η δύναμη των γυαλιών είναι μεγαλύτερη από 4.00 βαθμούς. Υπάρχει ειδικός πίνακας των μεταβολών ανάλογα με την δύναμη.


3.Τι θα γίνει αν φοράω τους μηνιαίους φακούς περισσότερο από ένα μήνα;
Προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη όραση και ανοχή είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες του εφαρμοστή. Το κυριότερο πλεονέκτημα των μηνιαίων φακών επαφής είναι ότι κάθε μήνα φοράμε καινούριο πεντακάθαρο φακό. Επίσης το υλικό των μηνιαίων φακών έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζεται ικανοποιητικά μόνο για ένα μήνα.


4.Αν τους μηνιαίους φακούς επαφής δεν τους φοράω κάθε μέρα η ζωή τους παρατείνεται;
Ναι κάτω από προϋποθέσεις. Κατ'αρχην τα μάτια δεν είναι σωστό να φοράνε φακούς για ώρες μετά από μεγάλα διαστήματα αποχής. Πρέπει να γίνει προσαρμογή όπως έγινε την πρώτη φορά. ΄Ενας αλλος λόγος είναι η απολύμανση του φακού. Πρέπει το υγρό στη θήκη να αλλάζει το πολύ κάθε δυο μέρες είτε το φοράμε είτε όχι. Ακόμη ένας φακός που φορέθηκε δεκαπέντε μέρες, συγκεντρώνει πρωτεΐνες από τα δάκρυα και αρχίζει να σκληραίνει. Αυτός ο φακός δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 45 ημέρες συνολικά, άλλωστε το κόστος του είναι πολύ μικρό.


5. Μπορώ να κολυμπάω με τους φακούς επαφής;
Όχι δεν είναι σωστό γιατί στη θάλασσα υπάρχουν βακτήρια τα οποία θα κολλήσουν στον φακό και θα δημιουργήσουν προβλήματα.Επίσης ο κίνδυνος να φύγουν από τα μάτια είναι μεγάλος.Καλύτερη λύση θα ήταν η χρήση ημερήσιων φακών ώστε μετά από τη χρήση να πεταχτούν


6.Αφου η μυωπία μου είναι σταθερή γιατί πρέπει να πηγαίνω στον γιατρό τακτικά;
Η μυωπία δεν είναι το μοναδικό πράγμα στην όραση που θέλει παρακολούθηση. Επίσης, οι φακοί επαφής είναι ξένο σώμα μέσα στο μάτι. Κάθε ξένο σώμα στον οργανισμό πρέπει να έχει την ιατρική παρακολούθηση.


7.Χρειάζεται συνταγή γιατρού για να βάλω χρωματιστούς φακούς επαφής;
Συνταγή γιατρού όχι ,όμως πρέπει να εφαρμοστεί στο μάτι του καθενός από τον κατάλληλο επιστήμονα. Ο οπτικός σας έχει τις γνώσεις για μια σωστή εφαρμογή. Για παράδειγμα ο φακός επαφής είναι σαν τα παπούτσια, πρέπει το μάτι να 'φορέσει' την σωστή καμπυλότητα.