ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

2016-08-23 10:22

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Οι φακοί επαφής σας βοηθούν να βελτιώσετε την εμφάνισή σας και να απολαμβάνετε εκπληκτική περιφερική όραση.

Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής για πρώτη φορά, είναι εύκολο να συνηθίσετε το χειρισμό και την εφαρμογή τους. Τα μάτια σας θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν, αλλά σύντομα θα ξεχνάτε ότι τους φοράτε. Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος! 

Εφαρμογή των φακών επαφής

Αρχικά, η Εφαρμογή και η αφαίρεση των φακών επαφής μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη. Διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες μας, για μια εύκολη και γρήγορη μέθοδο εφαρμογής και αφαίρεσης των φακών επαφής.

Στην αρχή, μπορεί να φοβάστε λίγο να αγγίξετε τα μάτια σας. Αλλά πολύ σύντομα, ο χειρισμός των φακών επαφής σας θα σας γίνει συνήθεια, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας.

  • Ξεκινάτε πάντα με το ίδιο μάτι, όταν εφαρμόζετε και αφαιρείτε τους φακούς επαφής, έτσι ώστε να μην τους μπερδεύετε.
  • Έχετε κάποιο φίλο που φορά φακούς επαφής; Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει, δείχνοντάς σας πώς βάζει τους φακούς επαφής.
  • Για περισσότερη βοήθεια, επισκεφτείτε τον εφαρμοστή σας για να σας κάνει μια επίδειξη.
  • Καλές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε

    • Μία φορά τη μέρα, θα πρέπει να κάνετε έναν απλό "αυτοέλεγχο" στα μάτια σας. Αναρωτηθείτε:
      • Πώς αισθάνομαι τους φακούς επαφής στα μάτια μου;
      • Πώς βλέπουν τα μάτια μου;
      • Συνεχίζω να βλέπω καλά;
    • Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας και να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια, πριν αγγίξετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής.
    • Μην τρίβετε τα μάτια σας. Είναι εύκολο να αγγίξετε τα μάτια σας χωρίς να το σκεφτείτε, αλλά δεν θέλετε να μεταφέρετε ακαθαρσίες ή λιπαρότητα από τα δάχτυλά σας στα μάτια σας, ή να μετακινήσετε τους φακούς σας.
    • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Καθαρίστε, απολυμάνετε και αποθηκεύστε τους φακούς σας και τη θήκη των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες. Ποτέ μην πλένετε τους φακούς σας ή μην γεμίζετε τη θήκη τους με νερό βρύσης.
    • Τηρείτε το χρονοδιάγραμμα και αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.
    • Μην φοράτε τους φακούς επαφής για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που συστήνει ο εφαρμοστής σας.

Μπορείτε να νιώσετε το φακό μέσα στο μάτι σας;

Εάν οι φακοί επαφής είναι σωστά εφαρμοσμένοι στα μάτια σας, δεν θα πρέπει να τους αισθάνεστε. Πρέπει να ελέγχετε τα παρακάτω:

  1. Είναι εφαρμοσμένη η σωστή πλευρά του φακού; Εάν ο φακός είναι ανάποδα, δεν θα εφαρμόζεται σωστά και θα έχετε μια περίεργη αίσθηση.
    Για να καταλάβετε ποια είναι η σωστή πλευρά, εφαρμόστε το φακό στην άκρη του δακτύλου σας και κρατήστε τον στο φως. Εάν οι άκρες του εκτείνονται, τότε το εσωτερικό έχει γυρίσει προς τα έξω. Εάν φαίνεται σαν ένα κύπελλο με λειασμένες άκρες, είναι έτοιμος για εφαρμογή.
     
  2. Έχετε κάποια βλεφαρίδα, κάποιο μικρό σωματίδιο ακαθαρσίας πάνω στο φακό; Με καθαρά, στεγνά χέρια, γλιστρήστε προσεκτικά το φακό από το κέντρο του ανοιχτού ματιού σας και μετακινήστε απαλά το φακό πίσω στο κέντρο, ασκώντας πίεση με το δάχτυλο στο επάνω και το κάτω βλέφαρο.
  3. Έχει καταστραφεί ο φακός;  Τυχόν σκίσιμο του φακού θα ερεθίσει το μάτι σας. Εάν πιστεύετε ότι ο φακός σας έχει σκιστεί, πλύνετε και σκουπίστε τα χέρια σας με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια και αντικαταστήστε το φακό με έναν καινούριο.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΣΑΣ

Πώς να εφαρμόσετε τους φακούς επαφής

  1. Πριν ακουμπήσετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής, να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι (κατά προτίμηση αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι, χωρίς άρωμα). Ξεπλύνετέ τα καλά και σκουπίστε τα με μια πετσέτα χωρίς χνούδια.

    Είναι καλή ιδέα να εφαρμόζετε πάντα πρώτα το φακό στο δεξί μάτι σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπερδεύετε τους φακούς σας.

  2. Ελέγξτε ότι δεν έχει γυρίσει προς τα έξω το εσωτερικό του φακού. Για να καταλάβετε ποια είναι η σωστή πλευρά, εφαρμόστε το φακό στην άκρη του δακτύλου σας και κρατήστε τον στο φως. Εάν οι άκρες του εκτείνονται, τότε το εσωτερικό έχει γυρίσει προς τα έξω. Εάν φαίνεται σαν ένα κύπελλο με λειασμένες άκρες, είναι έτοιμος για εφαρμογή.

     

  3. Με το άλλο χέρι, κρατήστε προσεκτικά το επάνω βλέφαρό σας, έτσι ώστε να μην βλεφαρίζετε.
  4. Τραβήξτε προσεκτικά το κάτω βλέφαρό σας με τα άλλα δάχτυλα του χεριού που χρησιμοποιείτε.
  5. Μετακινήστε το φακό επαφής προς το μάτι σας ήρεμα και σταθερά. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάτε προς τα πάνω, όσο τον εφαρμόζετε μέσα στο μάτι σας.
  6. Αφήστε σιγά σιγά το βλέφαρό σας και κλείστε το μάτι σας για ένα λεπτό, για να μπορέσει ο φακός να μπει στη θέση του.
  7. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα και για το αριστερό μάτι σας.
  8. Πατήστε στο παρακάτω link για να δείτε video με οδηγίες εφαρμογής των φακών                                                            www.youtube.com/watch?v=7gSltoRSFCU

Πώς να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής

  1. Πριν ακουμπήσετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής, να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι (κατά προτίμηση αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι, χωρίς άρωμα). Ξεπλύνετέ τα καλά και σκουπίστε τα με μια πετσέτα χωρίς χνούδια.
  2. Ξεκινήστε με το δεξί μάτι για να αποφύγετε να μπερδέψετε τους φακούς σας.
  3. Κοιτάξετε το ταβάνι και κατεβάστε προσεκτικά το κάτω βλέφαρό σας με το μεσαίο σας δάχτυλο.
  4. Πλησιάστε προσεκτικά με το δείκτη σας το μάτι, μέχρι να ακουμπήσετε το κάτω άκρο του φακού.
  5. Γλιστρήστε το φακό προς τα κάτω, έως το χαμηλότερο λευκό τμήμα του ματιού σας.
  6. Πιέστε απαλά το φακό ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και αφαιρέστε τον.
  7. Αφαιρέστε τον αριστερό φακό σας με τον ίδιο τρόπο.
  8. Πετάξτε τους ημερήσιους φακούς επαφής. Καθαρίστε και απολυμάνετε τους 15νθήμερους και μηνιαιους φακούς επαφής. 
  9. Ποτέ μην πλένετε τους φακούς σας ή μην γεμίζετε τη θήκη τους με νερό βρύσης.
  10. Πατήστε στο παρακάτω link για να δείτε video με οδηγίες αφαίρεσης των φακών                                                           www.youtube.com/watch?v=eGE4TBFRYXQ                                                                                                                                                                                                                                                                  Πηγή πληροφοριών www.acuvue.gr