H ιστορία της Ray-Ban

2015-11-08 00:26

Η Ιστορία της Ray-Ban

 

Η διεθνούς φήμης μάρκα γυαλιών ήλιου Ray-Ban ιδρύθηκε το 1937 από την εταιρία Bausch&Lomb και το 1999 αγοράστηκε από την εταιρεία Luxottica .

Η ιστορία της Rayban ξεκινάει πολύ πίσω στην δεκαετία του 1920 οταν τα αεροπλάνα επέτρεψαν στους ανθρώπους να "πετάνε" πιο ψηλά και πιο μακριά. Πολλοί πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής ανέφεραν οτι η λάμψη του ήλιου τους προκαλούσε πονοκεφάλους και αίσθηση ναυτίας. Το 1929 ο στρατηγός John MacCready ζήτησε απο την εταιρία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού Bausch&Lomb να κατασκευάσει γυαλιά ήλιου για τους πιλότους τα οποία θα απέτρεπαν τα συμπτώματα ναυτίας και τους πονοκεφάλους που προκαλούνταν από τις έντονες λευκές και μπλε αποχρώσεις του ουρανού. Το πρωτότυπο, κατασκευασμένο το 1936 γνωστό ως "αντιθαμβωτικό", είχε παστινο σκελετό και πράσινους φακούς οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να περιορίζουν το θάμβος χωρίς να εμποδίζουν την όραση. Τον επόμενο χρόνο κατασκευάστηκαν με μεταλλικό σκελετό και ονομάστηκαν με το γνωστό σε όλους μας όνομα "Rayban aviator". Στις 7 Μαΐου 1937 η Bausch&Lomb κατοχύρωσε την πατέντα και γεννήθηκε το "aviator".

Το 1939, η Rayban λάνσαρε μια καινούργια έκδοση του aviator και το ονόμασε "indoorsman". Σχεδιάστηκε για συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με ενδιαφέροντα όπως το κυνήγι, τη σκοποβολή και το ψάρεμα και είχε ως χαρακτηριστικό ενα κομμάτι στο πάνω μέρος του σκελετού που σχεδιάστηκε για να συγκρατεί τον ιδρώτα απο το να πέφτει στα μάτια. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ξεχωρίσει απο το κλασσικό aviator. Λίγα χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1940, βγήκαν στην αγορά οι φακοί "gradient". Ηταν φακοί με καθρέφτη οι οποίοι κατασκευάστηκαν με μια ειδική επίστρωση στο πάνω μέρος του φακού για να βελτιώνει την προστασία και ένα μη επιστρωμένο χαμηλότερο κομμάτι για καθαρή όραση στα όργανα του αεροπλάνου.

Το 1952 η Rayban δημιούργησε ένα άλλο κλασσικό κομμάτι, το Rayban Wayfarer, με πάστινο σκελετό. Έγινε πολύ δημοφιλές στο Hollywood, και μπορεί κανεις να το δει στη ταινία του James Dean το 1955 στο "Επαναστάτης χωρίς αιτία". Το wayfarer απέκτησε τον κλασσικό γκρι-πράσινο φακό του ένα χρόνο μετα, το 1953.

Το 1965, κατασκευάστηκαν τα Olympian I και ΙΙ και έγιναν δημοφιλή όταν ο Πήτερ Φόντα τα φόρεσε το 1969 στην ταινία "Easy rider".

 

Η μάρκα παρέμεινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 60 και 70 και κέρδισε  μεγάλη δημοσιότητα κατά τη διαρκεία του 1980 καθώς φορέθηκαν απο ηθοποιούς σε μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας "The Blues Brothers"(1980), "Risky Business"(1983) και "Top Gun"(1986).

Τη δεκαετία του 90 η Rayban λάνσαρε πολλά καινούργια μοντέλα όπως το Predators, inertia, gatsby κ.α